Før du begynder

5 ting du...

Det bliver du bedre til:

 • At formidle kernen af et emne
 • At optage video, klippe og arbejde med grafik og lyd i en film

Det skal du bruge:

TIP: Du kan bruge listeformatet i alle fag og om hvad som helst. Du kan f.eks lave en top 5 over de blodigste slag i historien eller en oversigt over de 5 mest ustabile grundstoffer i kemi.

Trin for trin

Lav en listefilm

Coronanedlukning og hjemmeskole kan være frustrerende. Men i denne aktivitet skal du lave en film på max. 3 min, hvor du med et glimt i øjet lister fem fordele op ved pandemien. Du skal både planlægge, optage, klippe filmen sammen og indsætte musik og grafik.

1

Forberedelse 45min

Listeformatet er et populært Youtube-format. Det er simpelt opbygget som en videoliste med de fx fem vigtigste/mest spændende/mest whatever aspekter af et eller andet emne.

Du kan se nogle eksempler på listefilms-formatet øverst på siden. Læg mærke til hvordan der i filmene gøres brug af henholdsvis en vært, der fortæller, og så videosekvenser eller billeder, der illustrerer det der bliver sagt.

Selv om det kan være svært at finde på positive ting at sige om pandemien, skal du:

 • Find 5 gode ting pandemien har bragt med sig. Skriv dem i Liste-boardets venstre kolonne.

Det kunne f.eks være du synes det er fedt at kunne være i skole direkte fra sengen, eller at kantinen (dine forældre) er bedre end de sædvanlige madpakker du plejer at få med. Det er kun din fantasi der sætter grænser.

Pigestudereriseng Shutterstock 1745938655

 • Skriv hvad du har tænkt dig at sige om hvert punkt i liste-boardet under kolonnen "Speak".
TIP

TIP: Om du skriver din speak ned i fuld længde eller som stikord, er op til dig. Det vigtigste er at du kan tale frit ud fra din liste, når du senere laver dine optagelser.

 • Skriv herefter dine idéer til videooptagelser eller billeder, der kan illustrere de forskellige punkter i sidste kolonne i liste-boardet.

Hvis et af punkterne f.eks er at du ikke skal pakke skoletaske, kan det illustreres ved at du starter med at pakke tasken, men ender med at smide den i skraldespanden.

 
2

Optagelse 90min

Drengselfievideo Shutterstock 1619932711

 • Start med optagelsen af din speak hvor du taler direkte til kameraet. Du kan enten holde kameraet selv eller få en anden til det. Du kan også eksperimentere med at placere telefonen på en hylde eller lign.
TIP

TIP: Sørg for at holde kameraet horisontalt (vandret) under alle optagelser, da det ser bedre ud, hvis filmen skal afspilles på en skærm eller et lærred.

Da hele filmen max må vare 3 min., kan det være smart at dele optagelserne op, så hvert punkt på din liste er en scene på ca. 30 sekunder. Efter hver scene stopper du optagelsen, så du ikke skal tage det hele i et take.

 • Optag en introduktion. Her præsenterer du, hvad det er er du laver en liste over, og hvorfor det lige netop er det emne, du laver en film om.
 • Lav en afslutning, hvor du runder filmen af. Her kan du f.eks ganske kort opsummere, hvad listen siger om emnet. 

Filmermorgenmad Shutterstock 1526730212

 • Herefter skal du optage videor eller tage billeder, der understreger punkterne på din liste. Lav gerne flere forskellige optagelser/fotografier til hvert punkt på listen. Du får brug for dem senere i klipningen. Det kan være du f.eks optager dig selv modtage undervisning i sengen, et nærbillede af skærmen, en optagelse af snackskålen osv.
 

Skoletubelogo (1)

 • Upload optagelser til en kanal på Skoletube. 

Dine optagelser skal uploades til en kanal på Skoletube. Upload kan ske direkte fra den enhed, optagelsen ligger på ved at logge ind på Skoletube.dk.

 

3

Import 30min

Du kan bruge hvilket som helst klippeprogram til at sætte din film sammen, men vi anbefaler, at du bruger Videomixer via Skoletube. Brug en computer til dette trin.

Import Videomixer Slide1
Import Videomixer Slide2
Import Videomixer Slide3
Import Videomixer Slide4
Import Videomixer Slide5
Import Videomixer Slide6
 
4

Klipning 90min

Når optagelserne er importeret, er det blevet tid til at sætte klippene sammen.

Du kan se en guide til Videomixer her: 

 • Start med at lægge optagelserne med din speak ned i tidslinjens MASTER TRACK i den rigtige rækkefølge. Husk at klippe enderne af speaken, så det starter og slutter præcist, hvor du gerne vil have det.
 • Læg herefter dine andre optagelser eller billeder i VIDEO TRACK 2, så de illustrerer det det bliver sagt.

Skal du bruge musik i din film, finder du en guide til rettighedsfri musik i højre side af denne aktivitet. Du kan eventuelt også lægge sjove lydeffekter på filmen, hvor en pointe skal understreges.

Sådan importerer du musik

Sådan importerer du musik:

Du importerer musik fra din computer ved at klikke på "Import" og så "Instant Media Access".

Importmusik Videomixer

Musikken lægger sig under fanebladet "Audios".

Det kan være en god idé at bruge grafik til at skabe ekstra fokus på dine punkter på listen. Klik på fanebladet TEXT øverst til højre i Videomixer for at komme til tekstværktøjet.

 

 
 • Eksporter filmen 

Når filmen er færdig, skal den eksporteres, så I kan se hinandens film eller forskellige versioner. Eksporter fx til Skoletube-kanalen, hvor du også lagde råmaterialet.

5

Virker det? 45min

Gå eventuelt i grupper. Se hinandens film.

Diskutér hvad der fungerer bedst i de forskellige film. Er nogle af filmene sjovere end andre, og hvorfor?

Er der vinkler på filmens emne, du ikke har tænkt over før?

Hvordan har speaken, timing, hastighed (klippenes længde), grafik, musik og lydeffekter indflydelse på, hvor godt filmene fungerer?